Bierfestivals

Naarmate de populariteit en diversities van speciaalbieren op de Nederlandse markt toenam, is zo ook het aantal bierfestivals inmiddels niet meer op de vingers van twee handen te tellen. Waar de een uitblinkt in entourage, heeft de ander juist weer een zeer divers aanbod.

Net als bij mijn recensies van brouwerijbezoeken, vindt u hier een geheel subjectieve beoordeling van de bierfestivals die ik inmiddels bezocht heb en waar ik nu eens van zeg er graag te blijven terugkomen, dan weer constateer 'eens, maar daar laten we het bij'. Niettemin, hulde voor al degenen die de diversiteit aan bieren en bierstijlen een warm hart toedragen en middels een festival promoten!

M.b.t. de beoordeling heb ik de volgende punten meegewogen:

Voor de verschillende criteria als de algemene beoordeling geldt onderstaande tabel:

een absolute aanrader
uitstekend
goed
matig
...maar het bier smaakte goed
Festival
Info/website
BezochtBijzonderheidOpmerkingenWaardering
PINT Bokbierfestival, Amsterdam
www.pint.nl
28-10-20063e weekend van oktober, 3-daagsIn een paar woorden: massaal, geen garderobe, muziek overheerst, trekt ook de zware innemers i.p.v. louter liefhebbers. Voor zover de negatieve aspecten. Aan de andere kant is het aanbod van bieren zeer goed en onderstreept nog maar eens hoe divers de Nederlandse biercultuur kan zijn: in deze ene biercategorie zoveel bieren kunnen aanbieden.
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
Biereloth, Boxtel
www.dse.nl/~bierkame/
o.a. 20062e zondag van septemberIk zou het festival willen kwalificeren als het broertje (of zusje zo u wilt) van de Biermatinée in Oisterwijk. Echter, de uitstraling en sfeer is minder. Het aanbod is vergelijkbaar: bieren van kleine Nederlandse en enkele Belgische brouwerijtjes, met een paar grote namen.
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
Biermatinée, Oisterwijk
www.societe-des-bieres.nl
o.a. 2007, 20081e zondag van juliWat mij betreft het prototype voor een goed bierfestival: de omgeving is goed, de sfeer is goed, het aanbod is goed met behalve het belangrijkste ingrediënt (bier), stands van BAV, PINT, glazengraveur, tombola en blindproeverij. Vanwege vorenstaande populair en daarom wel druk. De aanpalende terrassen dragen ook bij tot de sfeer.
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
Bierpassie Weekend, Antwerpen
www.beerpassion.com
2005, 2006, 20073e weekend van juni, 3-daagsVoor de liefhebber van bieren van de grote(re) brouwerijen in België een uitstekend festival. De laatste jaren (v.a. 2006) gehouden op de Groenplaats in een sfeervolle tent. Naast de voor Nederlanders bekende bieren worden er ook minder bekende bieren geschonken. Wellicht is het enige gemis een paar kleine brouwerijen.
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
Brabants meibokfestival, Oirschot
 
27-05-2007 Het weer werkte niet mee en wellicht kleurt dat de recensie een beetje. Echter, het aanbod was bedroevend, met de keus tussen Oirschots en Maasland. De sfeer was er eigenlijk vooral een die uitstraalt: voor de oudere bezoeker. En dat is niet best gezien het geklaag van de brouwers over het feit dat de jeugd de bittere drank de rug toekeert. Dit was hoogstens aardig voor de lokale bevolking, maar niet iets om als bierliefhebber uit de Randstad voor naar het zuiden af te dalen.
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
KBC Bierfestival, 's-Hertogenbosch
www.kleinbrouwerijcollectief.nl
06-05-2007, 01-06-20081e zondag van meiDe locatie is nog een tikje beter dan in Oisterwijk: hartje Den Bosch! Dat betekent ruimte, aanpalende terrassen en tot nu toe prima weer. Zoals de naam suggereert betreft het hier een festival van de kleine brouwerijen, die een bijzondere verscheidenheid in bieren met zich meebrengen. Het varieert van voorjaarsbok, witbier, pilseners tot zware gerstewijnen. Ook aanwezig met stands zijn BAV, PINT en hobbybrouwers. Aanrader.
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
Bierfestival, Tilburg
www.tilburgdrinkt.nl
20-03-2007 Laat ik beginnen met de entourage: die was zacht uitgedrukt "troosteloos" te noemen. In een grauw winkelcentrum, 20 min. lopen van station West, waarbij de muzikale omlijsting eveneens niet vrolijk stemde. Het aanbod aan bieren was daarentegen wel aardig, met een mix aan bekendere Nederlandse en Belgische kleine brouwerijen. Maar organiseer dit nu eens op de Heuvel en de waardering kan al snel verdubbelen...
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:
Kom preuve!, Maastricht
www.bierfestivalmaastricht.nl
19-01-2007, 08-03-20082-daagsDe locatie was een soort van feestzaal met behoorlijk wat sfeer. Aangezien de organisatie een ideëel karakter heeft, heeft dat ook zijn weerslag op de muzikale omlijsting. De bierkeuze was daarentegen plezierig afwisselend met bekende en minder bekende, wat kleinere Nederlandse en Belgische merken. Het programmaboekje biedt nadere informatie over de geschonken bieren. Helaas heb ik hier een verzuurde Duchesse de Bourgogne te drinken gekregen, wat me slecht bevallen is (dan duurt de reis naar huis lang...)
Bereikbaarheid: Aanbod: Sfeer: Extra's:

Brouwerijbezoek Home Top Toevoegingen en wijzigingen